Amit az ízületi kopásról és gyulladásról tudni érdemes

Az ízületi fájdalmak a leggyakrabban két fő okra vezethetők vissza: a kopásos és a gyulladásos ízületi megbetegedésekre. Mit érdemes tudnunk ezekről?

Az ízületi kopás jellegzetes időskori probléma – bár esetenként sokkal előbb is kezdődhet. Oka, hogy az életkor előrehaladtával a porcszövet alapállományának jelentős részét alkotó, zselatinszerű kollagének vizet veszítenek, ráadásul a porcsejtek száma is egyre alacsonyabb, így a porcállomány elmeszesedik. A porcok rugalmassága mindinkább csökken, ezáltal nő a porcsérülések veszélye.

A kopásra először a „bejáratódásig” merev ízület figyelmeztet; később vezető tünetté válik a fájdalom, amely eleinte csak nagyobb megterhelésre, majd egyre gyakrabban jelentkezik. Mindez idővel már a mozgékonyságot is nagyban korlátozhatja, mozgásbeszűkülést eredményez. Szemmel látható ízületi deformitások is kialakulhatnak.

A folyamatot jócskán felgyorsíthatja az ízületek egyoldalú terhelése, illetve a mozgásszegény életmód és a túlsúly. Közrejátszhatnak benne az egyén által elszenvedett közlekedési, sport- és egyéb balesetek, a veleszületett mozgásszervi problémák, genetikai hajlamok, illetve egyes, a porcanyagcserére negatívan ható betegségek.

A porc kisebb-nagyobb sérülései degeneratív elváltozásokhoz vezetnek, amelyek következtében a csontokra helyeződik a terhelés. Ez azok rendellenes megvastagodásával jár; a csontvégeken hegyes kinövések is keletkezhetnek. A porcpusztulás előrehaladásával a csontvégek súrlódhatnak, ami kínzó fájdalmat okoz és gátolja a mindennapi megszokott tevékenység elvégzését, az önellátást. A leváló porcdarabkák, az állandó irritáció gyulladást idéznek elő, a gyulladás pedig tovább pusztítja a porcállományt.

Bár az ízületi kopás nem gyógyítható, korai diagnózisa nagyon hasznos lehet, hiszen idejekorán megkezdett terápiával hosszasan késleltethető a nagymértékű kopás, illetve megelőzhető a gyulladások kialakulása. Érdemes tehát már az első gyanús jel esetén szakorvoshoz fordulni – kiváltképp, ha a családban is akadt már hasonló problémával küzdő személy. A terápia ráadásul nem is feltétlenül kellemetlen: sokat segíthet a rendszeres, könnyű mozgás – például a gyógytorna, az úszás, a vízi torna, a séta, a nordic walking, a kerékpározás –, a gyógymasszázs, valamint az orvosi előírásoknak megfelelő, vízzel és iszappal történő kezelés (balneoterápia). A kopásos tünetek enyhítésére hazánkban mágnesterápiát, térdnél hialuronsav-, kollagénbevitelt, sajátzsír-átültetéses kezelést is alkalmaznak.

A gyulladásos állapotok tüneti kezelésében, időszakos terápiás megoldásként fontos szerep jut a tabletta, injekció, gél vagy kenőcs, továbbá tapasz formájában is elérhető fájdalomcsillapító-gyulladásgátló szereknek.