Fájós hát: okok, terápia, tanácsok

A hátfájás olyan panasz, amellyel szinte mindenki találkozik élete során. Nem mindegy azonban, hogy átmeneti vagy tartós a fájdalom, és az sem, hogy terhelésre vagy akár pihenéskor is jelentkezik.

Az enyhébb hátfájások általában izomeredetűek – ezeket éppúgy kiválthatja hirtelen rossz mozdulatból vagy túlerőltetésből adódó izomhúzódás, mint huzamosabb ülőmunkából adódó izommerevség. Ilyen esetekben többnyire elegendő a pihentetés, a helyi kezelés fájdalomcsillapítóval, a masszázs, az óvatos bemozgatás.

Mozgásszegény életmód esetén megelőzésként ajánlott az életmódváltás, a fölös kilók leadása, a helyes testtartásra való törekvés, megfelelő fekvő- és ülőhely választása, a rendszeres mozgás. Mivel az izomeredetű problémák egy része összefügg a stressz okozta feszültséggel, érdemes tájékozódni a hatékony stesszkezelés lehetőségeiről is.

Gerincoszlopunk 33-35 csigolyából tevődik össze, ezek közül 12 tartozik a háti szakaszhoz.

Fájdalmas tüneteket válthat ki ezek elmozdulása, a gerinc oldalirányú görbülése is: a gerincferdülés. Ez számos különféle okból eredhet, fejlődési rendellenességtől testtartási problémákig, és rendszeresen végzett testgyakorlatokkal, esetleg manuálterápiával, egyes esetekben műtéti úton kezelhető.

A gerinc kopása, a „csigolyameszesedés” is jól ismert jelenség. Részben genetikai hátterű elváltozás, de eredhet a mozgásszegény életmódból is, nem utolsósorban pedig életkori sajátosság: az időskor elérkeztével mind többeket érint. A csigolyák közötti kisízületek kopásos-degeneratív elváltozásai során csökken a csigolyák távolsága, rugalmatlanná válnak az ízületi szalagok, merev lesz a gerinc. Terhelésre fájdalom jelentkezik. A folyamat lassításához hozzájárulhat a helyes, rendszeres mozgást és helyes táplálkozást is magában foglaló életmód.

A nyugalmi állapotban tapasztalt, ízületi eredetű hátfájás gyulladás gyanúját veti fel, mindenképp érdemes kivizsgáltatni.

Gerincsérv, más néven porckorongsérv esetén a porckorong belső, puha része kopás következtében előreboltosul. Ez a probléma többnyire a nyaki gerincszakaszon vagy deréktájon jelentkezik, de másutt is előfordulhat. Mivel az előboltosuló rész nyomja az idegeket, ez az elváltozás általában igen nagy fájdalommal jár, ami a végtagokba is kisugározhat. Olykor spontán gyógyul, amihez elegendő a pihentetés, a kemény felületen fekvés és a tünetek enyhítése fájdalomcsillapítók, izomlazító szerek alkalmazásával, máskor akár műtétre is szükség lehet. A regenerálódásban, illetve a kiújulás megelőzésében nagy jelentősége lehet a hátizmok erősítésének, a tartásjavításnak – például gyógytornával, gerinctornával, úszással.

Komoly gerincproblémákhoz vezethet a csontritkulás, a kórosan gyors csontnövekedést okozó Paget-kór vagy a háti gerincgörbület fokozódásával járó Scheuermann-kór is.

Az is előfordulhat, hogy a hátfájást bizonyos szívproblémák, légzőszervi bajok, emésztőszervi vagy onkológiai betegségek idézik elő. Érdemes a tüneteket komolyan venni – oki kezelésre, megnyugtató megoldásra csak így kerülhet sor.

A hátfájások megelőzéséhez, kiújulásának elkerüléséhez – a helyes, rendszeres mozgást magában foglaló életmód mellett – a kényelmes, nem magassarkú cipők viselése, a féloldalas táskaviselés mellőzése, a kemény fekvőhelyen való pihenés, a megfelelő méretű párna, az ergonomikus munkahelyi szék használata is hozzájárulhat.