Fájós nyak: okok, terápia, tanácsok

„Fáj a nyakam!” – valószínűleg mindannyiunk szájából elhangzott már ez a mondat. Mégsem biztos, hogy az érintettek pontosan ugyanazt élték át, hiszen szinte ahány nyakfájás, annyiféle!

A nyak a gerincoszlop legfelső szakasza, amely – mint minden emlősnél, az embernél is – 7 nyakcsigolyából áll. A gerinc többi szakaszához képest igen mozgékony, megtartja a fej súlyát és a lefutó gerinci idegnyalábokat is védi.

Mivel a nyaki szakaszban az erek, idegek, izmok helye aránylag szűkös, már a nyakcsigolyák kismértékű elmozdulása, elcsúszása is gondokat okozhat.

Hogy mitől következhet be leggyakrabban a nyakfájás? A fő bűnösök: a rossz testtartás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód. A merev testhelyzet rontja a szövetek rugalmasságát, csökkenti a nyak mozgásterét. A stressz által kiváltott huzamos izomfeszülés is hasonló helyzetet teremt – jórészt erre vezethető vissza az úgynevezett fibromialgia. A fibromialgia elsősorban a nyak és hát területén jelentkezik, heteken, vagy akár hónapokon át tartó fájdalomérzettel, amit tovább tetézhet, hogy a görcsös állapot miatt kialakuló kisebb-nagyobb izomcsomók nyomhatják az idegeket. Fájdalomérzet alakulhat ki az inakban, a szalagokban is. Mindez egyebek között alvászavarokhoz, fejfájáshoz, fokozódó kimerültséghez, hangulatzavarhoz vezethet. E tünetegyüttes kezelése hagyományosan nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókal történik, melyeket a fizioterápia mellett a hatékonyabb stresszkezelés elsajátítása is kiegészíthet.

Látványos nyakprobléma a ferdenyak, amely veleszületett és szerzett is lehet. Jellemzője, hogy a beteg nyakának egyik oldalán fájdalmasan megfeszülnek az izmok, és a fej mereven erre az oldalra billen. Szerzett ferdenyak esetén az illető olyan mindennapi mozdulatokra sem képes, mint a hátratekintés vagy a körülnézés az úttesten – általában csak a teljes törzsével tud fordulni. Ez a tünet masszázs, meleg borogatás, óvatos tornáztatás hatására néhány nap alatt elmúlik – általában fájdalomcsillapító alkalmazására is szükség van. Kisbabáknál többnyire pár hónapos tornáztatás szükséges a ferdenyak megszüntetéséhez.

Szintén nyakfájdalommal járhat a túlerőltetés, illetve a baleseti trauma. Esetenként fertőzésből eredő elváltozás, huzat, illetve porckopás, porckorongsérv (nyaki gerincsérv), öröklött deformitás, daganat is okozhat nyaki panaszokat. A terápia a probléma jellegétől függően széles skálán mozog. Ritkább esetben műtét, gyakrabban mozgásterápia, masszázs, gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás segíthet a betegen.

Az akut és krónikus nyakfájdalmak megelőzésében egyaránt sokat segíthet a rendszeres testmozgás, a helyes testtartás elsajátítása, de a számítógépes monitor megfelelő elhelyezése is.

Ezenkívül sokat tehetünk a nyak tehermentesítéséért azzal, ha olyan méretű párnát választunk az alváshoz, amely lehetővé teszi, hogy a nyak se magasabban ne legyen, mint a gerinc többi része, se alacsonyabban.