Fájós térd: okok, terápia, tanácsok

A térd nagy igénybevételnek kitett ízület – minden egyes lépésnél testsúlyunk fele nehezedik rá. Ha testsúlyunk az optimálisnál nagyobb, a térd terhelése is megnő, és még hamarabb következhet be az egyik leggyakoribb térdprobléma: a kopás.

A térdporcok kopása általában idősebb korban kezd problémákat okozni. A sérült porcfelületről könnyen válnak le apró porcdarabkák, amelyek az ízületi résbe jutva nagy fájdalmat és mozgásproblémát okozhatnak. A porcfelszín pusztulása miatt növekszik a súrlódás is, ami ugyancsak sok kínnal, mozgásbeszűküléssel, és a fizikai teherbírás csökkenésével jár. Az állandó irritáció gyulladáshoz és a tünetek súlyosbodásához vezethet. De nem csak az idősebb korosztályhoz tartozóknak kell térdproblémáktól tartaniuk.

Gyermekkorban, kamaszkorban csontfejlődési rendellenesség, porclágyulás, a vázrendszer statikai hibája okozhat térdfájdalmat. A csontos kiemelkedéseket védő, folyadékkal töltött párnácskához hasonló nyáktömlők gyulladása sem ritka a fiatalabbaknál. Ez általában olyankor következik be, amikor a nyáktömlőt huzamosabb időn át irritálják apró sérülések, vagy pedig hirtelen éri valamiféle nagyobb trauma. Ennek hatására felszaporodik benne a folyadék, illetve fertőzés jöhet létre. Anyagcserezavar, autoimmun betegségek (például: pikkelysömör, reumatoid artritisz) következtében szintén kialakulhat komoly térdprobléma – akár már fiatalkorban is.

A sportsérülések és balesetek szintén gyakran érintik a térdet.

Tipikus a szalaghúzódás, a szalagszakadás, illetve a térdízületekben található, rostos porcgyűrűk: a meniszkuszok károsodása. A térdízülethez kapcsolódó inak gyulladása sem szokatlan jelenség – ez mindenekelőtt túlerőltetés, például intenzív edzés következménye. A térdfájás kezelésmódja a kialakult probléma jellegétől függ. Szükség lehet pihentetésre, borogatásra, fájdalomcsillapításra, nem sztreroid vagy akár szteroid gyulladáscsökkentő tablettára, injekcióra. Nélkülözhetetlen a társbetegségek kezelése, rendszeres kontrollja is. Sor kerülhet mágnesterápiára, hidegsokk-terápiára, a megkopott térdízület „olajozására”, kenésére hialuronsav-, kollagén-, vagy akár sajátzsír-feltöltéssel. Van, amikor már csak a műtéti beavatkozás segíthet; végső esetben pedig protézis beültetésével állítható vissza a térd funkciója.

A porckopás késleltetése érdekében mindenképp javasolt megszabadulni a túlsúlytól. A szövetek jobb állapotát rendszeres mozgással, megfelelő táplálkozással segíthetjük elő. Ajánlott a térd körüli izmok erősítése, sportolás előtt az alapos bemelegítés. A megfelelő cipő, talpbetét viselésének fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni.