Fájós váll: okok, terápia, tanácsok

A vállban testünk egyik legmozgékonyabb ízülete található, amely a hozzá kapcsolódó karoknak jelentős mozgásteret biztosít. Ugyanakkor viszont sérülésekre is hajlamos.

Az egyik leggyakoribb vállprobléma az úgynevezett ütközéses szindróma, illetve a rotátorköpeny-szakadás. A rotátorköpeny 4 különböző, lapockáról eredő vállizom közös ínkötege, amely a felkarcsonton tapad meg, és köpenyszerűen simul a felkarcsont fejére. Csakhogy: a vállcsúcs és a felkarcsont feje között igen kicsi a hely a rotátorköpeny számára (bár ebben egyéni eltérések lehetnek). Túlerőltetés vagy betegség folytán ez a mozgástér tovább szűkülhet; az ismétlődő ütközések az inak gyulladásához, duzzanatához vezetnek, ami az állandó irritáció miatt krónikussá válhat. Ez további gyulladásos elváltozásokat idézhet elő, minek következtében a károsodott rotátorköpenyen részleges szakadás keletkezhet – ennek jele a vállfájdalom, ami a kar felemelésekor fokozódik. Teljes szakadáskor a kar mozgatása is lehetetlenné válik.

Rotátorköpeny-sérülés esetén a pihentetés, a gyógyszeres fájdalom- és gyulladáscsökkentés, valamint a fizikoterápia vezethet eredményre. Szakadás esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Ugyancsak sok embert érint a „befagyott váll” szindróma, amely nevének megfelelően mozgásbeszűküléssel, merevséggel, és persze jelentős fájdalommal jár. Kiváltó oka a vállízületi gyulladás, amelynek hátterében egyaránt állhat más betegség, sérülés vagy műtéti beavatkozás. Terápiája javarészt nem szteroid, súlyosabb esetben szteroid szerekkel, esetleg műtéttel, illetve a társbetegségek kezelésével történhet. Utókezelésében fontos helyet kap a fizikoterápia.

Érdemes megemlítenünk a vállficamot is – ennek során a felkarcsont feje kiugrik az ízületi vápából. Tipikus sportsérülésről van szó, nagy fájdalommal, mozgásproblémával. Orvosi beavatkozással kezelhető. A csont visszahelyezése mellett a kar rögzítésére, az ízület pihentetésére van szükség; jelentős szerep jut fájdalomcsillapításnak is.

Fontos tudni, hogy a vállfájdalom esetenként nem a vállból indul ki, hanem a nyaki gerincszakaszból, ahonnan akár a karokig, ujjakig is kisugározhat. Ilyenkor természetesen nem a váll kezelése, hanem a kiváltó ok, a gerincprobléma megszüntetése lehet célravezető.