A fejfájásba sem szabad beletörődni

A fejfájás nagyon sok ember életét keseríti meg. Vannak, akiknek néhány órára, vagy egy-egy napra, de sokaknak akár hosszú hónapokra, évekre is.

Ha valakinek havonta 3-4 alkalomnál többször szüksége van arra, hogy fejfájás miatt fájdalomcsillapítót vegyen be, érdemes felkeresnie háziorvosát, aki akár fejfájás szakrendelésre is irányíthatja. Bár a fejfájás az agydaganattól a magas vérnyomáson át a cukorbetegségig számos kór kísérője lehet, az egyéb tünetek nélkül jelentkező visszatérő fejfájások hátterében többnyire ún. önálló fejfájás-betegség áll.

Tenziós fejfájás, migrén

Magyarországon 1-1,2 millióra becsülik a migrénesek számát, tenziós fejfájással még ennél is többen küzdenek1. A migrénes roham általában féloldali, erős, görcsös vagy lüktető fájdalmat jelent, gyakran kíséri hányinger, vagy hányás, illetve fényérzékenység. A fejfájósok zöme ún. tenziós, azaz stresszel, szorongással, depresszióval összefüggő fejfájás-betegségben szenved. A fájdalom többnyire kétoldali. Különböző formában jelentkezhet, gyakran kisugárzik a tarkótól a homlok, vagy a fejtető felé. A nyak és a váll izomzata feszes és nyomásérzékeny lehet, nehezen lazul el. Ez a fejfájás típus nőknél és férfiaknál ugyanolyan gyakorisággal fordul elő, míg a migrén inkább a nők betegsége.

Ritka, de mégis van

A harmadik jellegzetes típus az. ún. cluster fejfájás, pár hetes csomagokban jön. Néhány héten át naponta többször is jelentkezhet a rövid ideig tartó, kínzó, általában féloldali, gyakran orrfolyással, a szem kivörösödésével kísért nyilalló fejfájás. A cluster-fejfájás a férfiaknál gyakrabban fordul elő, de nagyon ritka.

Fájdalomcsillapítók, rohamoldók

A fejfájástól való megszabaduláshoz ma már számos gyógyszer áll rendelkezésre. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy számára melyik fájdalomcsillapító a leghatékonyabb. Migrén és cluster fejfájás esetén rohamoldó, illetve a rohamok kialakulását megelőző szerek is rendelkezésre állnak. Tenziós fejfájásnál az orvosok stressz-oldó, szorongás-oldó, vagy depresszió-ellenes szereket is felírhatnak.

Nem csak gyógyszerek

A fejfájás betegségnél gyakran nem oldanak meg mindent a tabletták. Elsősorban a tenziós fejfájásnál, de néha a migrénnél is stresszoldó technikák elsajátítására lehet szükség. Szóba jöhet az autogén tréning, a relaxáció, a jóga, de pszichoterápiás kezelést is javasolhatnak az illetőnek. Az akupunktúra is hatékony lehet.

Fontos a táplálkozás is, mert számos étel és ital provokálhatja a fejfájás rohamokat. Ismert például egyes vörösborokról, csokoládékról, tartósítószerekről, fűszerekről, olajos magvakról, a fagylaltról, a banánról, de tulajdonképpen teljesen egyéni, hogy kinél milyen étel válthatja ki a fejfájást. A bűnös étel megtalálásában segít a táplálkozási- és a fejfájás napló vezetése.

Fontos!

Ha a fejfájáson kívül más idegrendszeri panaszok is vannak, pl. látás- vagy beszédzavar, zsibbadás, a gondolkodás lassulása, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek alapos kivizsgálást igényelnek.

Figyelem!

A Magyar fejfájás Társaság honlapján2 megtalálható a hazai fejfájás centrumok listája.

1 Ertsey Csaba (szerk): Cefalalgica Hungarica 19, 2008. p.34-35

2 http://www.fejfajas-tarsasag.hu/betegtajekoztato.aspx

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben