Miért nem jó a struccpolitika?

Ha kicsit itt fáj, ott fáj, azt a legtöbben nem veszik komolyan.

„Jól vagyok, csak túl sokat dolgoztam. – Semmi baj, csak kicsit keményebb volt az edzés. – Fáj-fáj, de most nincs időm ezzel foglalkozni. – Öregszem, hát persze hogy fájnak a csontjaim!” – ki ne hallott volna már ilyen kifogásokat? 

Pedig a fájdalmat nagyon is komolyan kell venni, hiszen a szervezet, a szövetek károsodásával járó sérülések veszélyére figyelmeztet, arra sarkallva minket, hogy a veszélyhelyzetet elkerüljük vagy megszüntessük. Súlyosabb esetekben a fájdalom komoly fizikai próbatételt jelent, ami nagy pszichés terheléssel is jár. Az izomgörcsökkel, ízületi kopással, gyulladással járó kínzó tünetek megszüntetésében, könnyebb elviselésében kiváló szolgálatot tehet egy jól megválasztott és időszakosan alkalmazott, helyi kezelésre alkalmas vagy szájon át szedhető fájdalomcsillapító. Ez azonban a kiváltó okot nem szünteti meg. 

Az okok felszámolásához gyulladáscsökkentő szerek alkalmazására lehet szükség.

Első lépésként általában vény nélkül kapható, nem szteroid gyulladáscsökkentők használatára kerül sor. Szedésük a gyomor- és bélrendszeri irritáció elkerülése érdekében a betegtájékoztatóban leírt javaslatok szerint történjen. Az ilyen szereket egy pohár vízzel, étkezés közben kell bevenni, és közvetlenül ezután fél óráig nem javasolt lefeküdni. Előnyös, ha a gyógyszer alkalmazásának idején nem fogyasztunk fűszeres ételeket és alkoholos italokat, és nem szabad egyszerre többféle, ugyanolyan hatóanyagú gyógyszert szedni. Az alkalmazott gyulladáscsökkentővel kapcsolatban a kezelőorvos véleményét is érdemes kikérni.

Nem kell hősnek lenni

Amennyiben a kóros elváltozás már olyan súlyossá vált, hogy megoldásához ez a kezelésmód nem elegendő, mindenképp orvosi segítséggel kezdhetünk másféle terápiát. Az izom- és ízületi problémák által kiváltott fájdalom negatívan hat hangulatunkra, szellemi teljesítményünkre, munkaképességünkre, kapcsolatainkra – nem jó ötlet tehát „hősiesen” elviselni. A fájdalom rossz testtartásokat, azok pedig újabb fájdalmakat generálnak. De a gyulladáscsökkentés halogatása sem okos dolog, hiszen a kóros működések maguktól nem állnak helyre, sőt tovább erősödhetnek. A bajokat így csak tetézzük, mozgásterünk a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt tovább szűkül. 

Az izom- és ízületi fájdalmak hátterének mielőbbi feltárása, az oki kezelés megkezdése esélyt ad a kóros folyamatok megállítására, vagy lassítására, az életminőség javítására, vagy csökkenésének elkerülésére. Ezt az esélyt pedig mindenkinek érdemes magának megadnia.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben