A fájdalomcsillapítás stratégiái

Gyenge-közepes fájdalom, erős fájdalom, vagy elviselhetetlen fájdalom esetén az orvosok más-más szereket ajánlanak, és természetesen a fájdalom időtartama, oka, lefolyása is befolyásolja a gyógyszerválasztást.

A legfontosabb elvi különbség, hogy a periférián, vagy a központi idegrendszerben ható szerről van-e szó. A közönséges fájdalomcsillapítók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók elsősorban a periférián hatnak, a célmolekulák működését, vagy az ingerületvezetést bénítják.

A központi idegrendszerre ható szerek – ilyen például a morfin – az agyban gátolják a fájdalom élményének kialakulását. Ezek tartós alkalmazásakor azonban hozzászokás és függőség alakulhat ki, és természetesen nagy erőkkel keresnek olyan szereket, amelyekkel ezek kiküszöbölhetők.

Újakat is keresnek…

A modern kutatások érdekes iránya, hogy a gerincvelőben lévő kapurendszer működését befolyásolják, például úgy, hogy ott megakadályozzák az idegsejtek átkapcsolódását, azaz a perifériáról a gerincvelőbe érkező információ agyba történő eljutását. Itt többféle beavatkozási lehetőség van, és már kapható is ezzel a hatásmechanizmussal működő gyógyszer.

Az ember belső fájdalomcsillapítóinak, az endorfinoknak, enkefalinoknak, amelyeknek természetes kötőhelyeihez a központi idegrendszerre ható szereknek kapcsolódnak ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék, a gerincvelőben is vannak receptorai. Olyan fájdalomcsillapítókat is keresnek, amelyek ezekhez a receptorokhoz kötődve fejtik ki hatásukat, így a függőség megelőzhető lenne.  

A fájdalomcsillapításnak egyéb módjai is vannak: a masszázs, hűtés, melegítés, akupunktúra, illetve különböző figyelem elterelő mechanizmusokkal – zene, testmozgás, hipnózis – is jól lehet a fájdalmat csökkenteni.

Ezek a módszerek önmagukban is hatékonyak lehetnek, de a fájdalomcsillapítás más eszközeivel kombinálva is alkalmazhatók.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben