„Mi fáj, gyere mesélj…”

A fájdalom a szervezet tudósítása arról, hogy valahol valami nem működik megfelelően, illetve hogy a szervezet integritásában valamilyen változás, zavar állt be.

Az integritás nem csak a testi, hanem a lelki működéseket is magában foglalja. Ezért a fizikai fájdalom mellett a szakemberek ma már mentális és pszichogén fájdalmat is meghatároznak.

A mentális fájdalom fiziológiás értelemben nem fájdalom, ezért gyógyszerekkel nem csillapítható. Tulajdonképpen egy olyan állapotról van szó, amelyet valamiféle általános, nem konkretizálható szenvedés jellemez. „Fáj a szívem” – szoktuk mondani. Tipikus példája a gyász, a gyászmunkával kapcsolatos kínok.

Pszichogén fájdalomról akkor beszélünk, amikor egy lelki probléma valódi fájdalomérzet formájában jelenik meg. Például a fejfájás hátterében gyakran állnak pszichés gondok, de a lelki működések zavarai tulajdonképpen bármely testrész fájdalmát előidézhetik.

Miért képes a sérülés után tovább futni a focista?

A fiziológiai fájdalom a sérülés helyéről, a perifériáról indul el. A károsító ingereket egy erre „szakosodott” károsító ingerülettovábbító rendszer, a nocicepciós rendszer veszi fel, amelynek végkészülékei, jelfelfogó készülékei (receptorai), a nociceptorok. Ezek a receptorok ingerületbe kerülnek, és az információt a gerincvelőbe juttatják.

Ott teszteli őket az ún. fájdalomkapu rendszer, és csak azoknak az ingereknek van esélyük a fájdalomérzet kiváltására, amelyekről ez a kapu úgy értékeli, hogy károsak. Ezen ingerek számára a kapu kinyílik, és az inger elindulhat az agy felé. Fájdalom érzet azonban csak akkor alakul ki, ha az adott inger tudatosul. A potenciális tudattartalmak mindig versenyben állnak egymással, de a fájdalom nagyon erős versenyző. Amennyiben fájdalominger érkezik – főleg, ha erős – az esetek nagy részében törli és felülírja a tudattartalmakat. Néha azonban ez nem történik meg. Például előfordul, hogy egy versenyen megsérült sportoló tudatába nem kerül bele azonnal a fájdalom, így egy ideig még képes versenyezni.

Amennyiben fájdalominger érkezik – főleg, ha erős – az esetek nagy részében törli és felülírja a tudattartalmakat. Néha azonban ez nem történik meg. Például előfordul, hogy egy versenyen megsérült sportoló tudatába nem kerül bele azonnal a fájdalom, így egy ideig még képes versenyezni.

Kinek mennyire fáj…

A fájdalomnak két jellegzetes paramétere van, a küszöb és a tolerancia. A küszöb az a legkisebb érték, amely már fájdalom ingerként szolgál. Ez többé-kevésbé jellemző az emberi fajra. Gyógyszerrel alig-alig befolyásolható. A tolerancia, vagy tűrőképesség a legerősebb elviselhető ingert jelenti, de ezzel a fogalommal írható le az is, hogy mikor mennyire érzünk valamit fájdalmasnak.

Ez viszont nagyon változó és többféle módon befolyásolható. Befolyásolható élettanilag, pszichésen és gyógyszeresen is, tehát a fájdalomcsillapítás a tolerancia, és nem a küszöb módosítására irányul. A toleranciát tanult komponensek, ezért elvárások is nagymértékben befolyásolják. A fájdalommal járó szenvedés, érzelmi élmény jelentősen függ attól, hogy az adott szituációban mekkora fájdalomra számítunk. Például, amikor egy kisgyerek elesik a biciklivel, a szülő reagál, és ez a reakció akár egy életre is befolyásolja a fájdalomhoz való viszonyt. Ha a mama kétségbeesetten sopánkodik, a gyerek megtanulja, hogy ez nagyon fáj. Ha azonban valamilyen trükkel könnyedébben próbálja meg a gyereket átsegíteni helyzeten, a gyerek azt a következtetést vonja le, hogy semmi rémes nem történt. A következtetés kihat a későbbi hasonló élményekre.

Ezen kívül maga a szituáció is befolyásolja a fájdalom erősségének a megélést. Sok kisgyerek ordít, amikor oltást kap, de felnőttként már nem teszi ezt. Tehát a tolerancia kondicionálható.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben