Amikor még egy hagymát is nehéz felvágni

A kéznek 27 ízülete van, és bármelyikben kialakulhat degeneratív elváltozás. A fellépő kézízületi gyulladás érinthet csak egy ízületet, vagy egyszerre többet is. Ezek lehetnek bármelyik ujjban, vagy a csuklóban.

Ilyenkor a tárgyak összeszorítása, megragadása, megfogása nehézzé válhat, így olyan egyszerű hétköznapi feladatok, mint például egy hagyma felaprítása, a fogkrém felkenése a fogkefére, egy ruhadarab begombolása, vagy a mobiltelefon használata egyaránt kihívást jelenthetnek. De igazi gondot okozhat egy befőttesüveg kinyitása vagy az autóban slusszkulcs elfordítása is. A hüvelykujj, a középső-, a gyűrűs- és a kisujj ízületi gyulladása gyengébb fogóerőt, a hüvelyk- és mutatóujj ízületi gyulladása gyengébb szorítóerőt eredményez. A kopásos kézfájdalmat és kézmerevséget a gyulladásos folyamatok és a duzzanatok eredményezik.

Kéztőalagút-szindróma

Amikor az ízületi gyulladás megváltoztatja a csukló csontos és lágyszöveti struktúráit, a csuklón belül a kéztőalagútnak nevezett terület összezsugorodhat, szűkülhet. A zsugorodás következtében a rajta áthaladó ideg összenyomódik, zsibbadást és/vagy bizsergést okozva az ujjakban.

Csomók és göcsörtök

Az ujjak középső és utolsó ujjperceiben csontos kinövések alakulnak ki, így az ujjpercek megnagyobbodnak, duzzadttá, fájdalmassá válnak. Ezek az elváltozások megnehezítik a gyűrű fel- és levételét. A hüvelykujj alapízületeiben is jelenhetnek meg csontkinövések.

A kezelés lehetőségei

A kéz és az ujjak ízületeinek kopásos gyulladásaiból eredő kínokat helyileg alkalmazható kenőcsökkel, gélekkel, tapaszokkal, vagy szájon át szedhető fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítményekkel lehet enyhíteni. 

Nagyon fontos a kéz és az ujjak rendszeres tornáztatása, mert a gyógytornásztól elsajátított, helyesen elvégzett gyakorlatok segítenek megerősíteni a csukló és az ujjak ízületeit, javítják a kézügyességet, és lassítják, esetleg megelőzik, az ízületek további degenerációját.

Furcsa, de ilyenkor is érdemes fogyni

Bár a kezek és az ujjak nem cipelnek terheket, sok szakember szerint a kéz oszteoartritisze esetén is érdemes leadni a fölösleges kilókat. Az elhízás ugyanis az egész szervezetben fenntarthat enyhe gyulladásos folyamatokat, így a túlsúly megszűnése csökkentheti a gyulladást, és ezzel az artritiszes kézfájdalmat és duzzanatot. Szükség esetén injekciós kezelési lehetőségek, legvégső esetben pedig műtéti eljárások is segíthetnek a kéz és az ujjak ízületi kopásból eredő gyulladásainak és fájdalmainak mérséklésében.

Fontos!

Ha a kézfájdalom hirtelen jelentkezik, azt valószínűleg nem oszteoartritisz hanem sérülés, vagy más betegség okozza. Ha az ujjak, a tenyér és/vagy a csukló forróvá válik, vagy az ízület körül a bőr kipirosodik, akkor is fertőzés, reumás ízületi gyulladás vagy egyéb betegség lehet az ok. Ilyen esetekben érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Kezes ötletek:

  • A kezeket rendszeres időközönként érdemes pihentetni, hogy az inak és ízületek pihenhessenek.
  • Az érintett ízületeknek jól eshet egy meleg borogatás vagy egy paraffinos kézfürdő. A melegítés ugyanis felmelegíti az ízületeket kenő folyadékot, ezzel enyhíti a merevséget.
  • A hideg borogatás a fájdalmat csökkentheti.
  • Kopásos kézízületekkel élőknek érdemes cipzáras ruhadarabokat viselniük a gombosak helyett. A hosszú cipzárhúzók könnyebben megfoghatók, mint a hagyományosak.
  • A konyhába könnyű edényeket kell vásárolni, hogy könnyebb legyen őket felemelni.
  • Érdemes tépőzáras cipőket hordani, hogy ne kelljen bajlódni a cipőfűzővel.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben