Egy kis anatómia

Mozgásszervrendszerünk működésének nélkülözhetetlen részei a két vagy több csont összeköttetését biztosító ízületek. 

Az adott ízületek típusától, azaz felépítésétől függ, hogy a tér hány irányába, milyen mozgásokat – hajlítás, feszítés, közelítés, távolítás, forgómozgás – képes megvalósítani. Az ízületekben az összekapcsolódó csontok egymás felé néző felszíne a térben egymáshoz illeszkedik. A domborút ízületi fejnek, míg a homorút ízületi ároknak hívják. Az ízesülő csontvégeket porc fedi. A két csont között ún. ízületi rés található, amit zárt ízületi tok vesz körül. Ennek kettős funkciója van: külső, rostos kötőszövetből álló rétege védi és összetartja az ízületet, belső része pedig ízületi folyadékot termel. A nyúlós, sárgás ízületi folyadék tulajdonképpen a kenőolaj szerepét tölti be: segítségével akadálytalanabbul mozoghatnak egymáson a porcos felszínek. Az ízületi tokon kívül (illetve olykor abba szövődve) erős kötőszöveti rostokból álló kötegek, ízületi szalagok biztosítják a csontvégek mozgékony, de biztonságos összetartását. Oldalunkon az ízületek kopásos betegségeiről is olvashatnak.

Izmok nélkül nem megy…

A mozgások kivitelezéséhez izmokra is szükség van. Az emberi test kb. 40-45%-a csontvázhoz kapcsolódó harántcsíkolt izom. Számuk átlagosan 350. Az izmok a csontokhoz rostos kötőszövetből álló inakkal kapcsolódnak. Ezeket az inakat ínhüvely veszi körül, melyek túlerőltetés esetén begyulladhatnak. A vázizmokat fedő hártyából válaszfalak indulnak ki, ezek az izmokat izomnyalábokra tagolják. Bennük találhatók az izom vérerei és idegei is. Az izomnyalábok izomrostokból épülnek fel, amelyek sok magvú izomsejtekből állnak. A harántcsíkolt izmok idegi impulzusok révén, akaratlagosan aktiválhatók. 

A szőlőcukor és zsírok elégésekor felszabaduló kémiai energiát az izmok képesek mechanikai energiává alakítani.

Sokféle van

Egy-egy mozdulat kivitelezésében általában több izom, illetve izomcsoport vesz részt. Vannak azonos működésűek (ilyenek például a térdhajlító izmok), ellentétes működésűek (ilyen például a bicepsz és a tricepsz), léteznek továbbá valamely más izom nem kívánatos hatását ellensúlyozók is (például a tenyér izmai). Hatásuk és működési irányuk szerint megkülönböztetünk hajlító, feszítő, közelítő, távolító és forgató vázizmokat. Gyakori, kellemetlen izomtünet az izomláz. Ez nagyobb fizikai terhelés után alakul ki, akkor, amikor feltételezések szerint a megerőltetett izmokban keletkező mikroszkopikus szakadások alakulnak ki, és ezek gyulladása váltja ki. A fájdalom azonban csak 2-3 napig tart, mivel az izmok ezt követően gyorsan regenerálódnak. A mozgás segíti, hogy az izomláztól megszabaduljunk.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben