Kopások a térdben és a csípőben

A térdízület elhelyezkedése centrális. Minden egyes lépéshez szükség van rá, így a térdízületi gyulladás (térd oszteoartritisz) megkeseríti az életet.

Az ízületekben kialakuló gyulladások leggyakoribb okát a bennük lezajló degeneratív folyamatok jelentik (ld. Az izületek “kopásos” degeneratív elváltozásai írásunkat.) Tulajdonképpen önmagukat erősítő körről van szó: az ízületekben kialakuló kóros folyamatok gyulladásokat váltanak ki, amelyek aztán tovább fokozzák az ízületek degenerációját, az pedig a gyulladást.

A térdízület elhelyezkedése centrális. Minden egyes lépéshez szükség van rá, így a térdízületi gyulladás (térd oszteoartritisz) megkeseríti az életet. Leggyakoribb tünete ugyanis a fájdalom. A fájdalom lehet „jövős-menős”, azaz megjelenhet, majd elmúlhat, lehet krónikus, vagy időszakos, lehet erős, vagy gyenge, tompa vagy éles. Egyes, az ízületet fokozottan megterhelő tevékenységek, például guggolás, vagy lépcsőzés közben általában erősödik. Az idő előrehaladtával a fájdalommal kapcsolatos élmények gyakoribbá és még kellemetlenebbé válhatnak, sőt más tünetekkel, például térdmerevséggel is társulhatnak. 

Súlyfelesleg esetén a térdnek igen „jót tesz” a fogyás, hiszen a térdnek kisebb teher ellenében kell működnie. Hasznosak továbbá a megfelelő erősítő gyakorlatok, és sportok – például az úszás, a nem betonon történő gyaloglás -, amelyek a comb izmainak erősítésével segítik a térd tehermentesítését.

És a gyógyszerek?

A gyulladást, valamint a fájdalmat természetesen gyógyszerekkel is lehet csökkenteni. Ezeket azonban 2-3 hétnél tovább nem szabad orvosi felügyelet nélkül alkalmazni. Az orvos megfelelő vizsgálatok elvégzése után (fizikális vizsgálat, röntgen, esetleg mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat – MRI) dönti el, hogy a térdízületi gyulladás mennyire súlyos, és milyen terápiákat igényel. Laboratóriumi vizsgálatok is készülhetnek például a fertőzés, a köszvény és egyéb betegségek kizárására. Az orvos elrendelhet krémmel, tapasszal történő helyi kezelést, vagy szájon át szedhető gyulladás- és fájdalomcsökkentőt, javasolhat a porc további pusztulását lassító étrendi kiegészítő készítményeket, és vannak szteroidos injekciós kezelések is a gyulladás csökkentésére, illetve hialurinsavat tartalmazó injekciók az ízületi folyadék viszkozitásának helyreállítására.

A térd oszteoartritiszét sérülések miatt bekövetkező elváltozások is okozhatják, például a meniszkusz nevű porc sérülései, műtétre kerülhet sor. Amikor az ízület állapota nem javítható, a fájdalom és a működésképtelenség lehetetlenné teszi a járást, térdprotézis beültetésére is szükség lehet.

A csípő is begyulladhat…

A csípőízület degeneratív elváltozásai is okozhatnak gyulladásokat, amelyek szintén sokféle tünettel járhatnak. A csípőízületi artritisz korai felismerése és kezelése enyhítheti a fájdalmat és lassíthatja a betegség előrehaladását. A fájdalom többféle helyen jelentkezhet. Leggyakrabban az ágyék elülső részén lép fel, de a combba is átterjedhet. Néha a fájdalom a csípő oldalsó részén, a fenékben vagy a comb hátsó részén jelentkezik.

Az ülő helyzetből való felállás, a cipőfelvételhez való lehajlás, autóba történő be- és kiszállás, valamint a terheléssel járó tevékenységek – állás, séta, sportok – fokozhatják a fájdalmat. Az ízület állapotának romlásával a fájdalom gyakoribbá válhat, az aktivitások állandó kísérője lehet és éjszaka is jelentkezhet. Az ízület merevségének érzése is egyre gyakoribbá válhat. A merevséget a mozgástartomány beszűkülése is kísérheti. Jellegzetes tünet, hogy míg a rövid pihenés általában enyhíti a csípő oszteoartritiszének tüneteit, a hosszú ronthat rajtuk. A merevség és a fájdalom sokaknál a reggeli felkeléskor a legérzékelhetőbb, vagy akkor, amikor hosszú ideig tartó ülés után fel szeretnének állni.

Mivel a fájdalom többféle helyen jelentkezhet, a csípőízület degeneratív gyulladásos betegsége nem diagnosztizálható mindig egyszerűen, de a fizikális vizsgálat, a röntgen, az MR, és az ultrahang az orvost segítik ebben. A kezelés lehetőségei hasonlóak a térd oszteoartritiszének terápiás lehetőségeihez.

Mozgásterápia című rovatunkban a térd és a csípő tornáztatásához is talál gyakorlatokat.

Fontos!

A térdízületi és csípőízületi kopás tünetei és jelei általában fokozatosan jelentkeznek. A hirtelen fellépő térdfájdalmat és csípőfájdalmat valószínűleg sérülés vagy más betegség, például pszeudoköszvény okozza. Ha a térd, vagy a csípő forró, vagy az ízület körül a bőr kipirosodik, azt fertőzés is okozhatja, és ajánlatos orvoshoz menni.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben