Az ízületek „kopásos” degeneratív elváltozásai

Az ízületek épségének megtartásához rendszeres testmozgásra, megfelelő cipő használatára, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag egészséges táplálkozásra, a felesleges kilók elkerülésére, vagy leadására lenne szükség.

Az életkor előrehaladtával szinte törvényszerűen megjelennek az ízületek degeneratív, azaz „kopásos” elváltozásai, ám az egészséges életmód imént említett alapelveinek be nem tartása időben előbbre hozza, illetve felgyorsítja a káros folyamatokat. Az eredmény, hogy az ízületi problémák fiatalabb életkorban jelentkeznek.

Miért „kopnak”?

A leggyakoribb degeneratív folyamat az ízületnél találkozó csontokat borító ízületi porc, a hialin elvékonyodása. Változhat az ízületekben lévő folyadék összetétele is. Ennek hátterében gyulladásos folyamatok állhatnak. Ha a „hibás” összetétel következtében az ízületi folyadék viszkozitása nem megfelelő, mechanikailag károsíthatja a porcot. A porcról ezért parányi részecskék válhatnak le, amelyek az ízületi belhártyába beépülve tovább gerjesztik a gyulladásos folyamatokat. Az ilyen ízületi folyadék tápláló értéke és súrlódást csökkentő, tehát mechanikai védelmet biztosító szerepe egyaránt csökken.

„Kopásos” folyamat az is, hogy a porc rugalmassága csökken, ezáltal kisebb terhelést bír. Ezt a szervezet úgy próbálja kompenzálni, hogy az ízület széleire csontszövetet választ ki. Ez a „meszesedés” viszont tovább rontja az ízületek állapotát.

Mik a tünetek?

A degeneratív folyamatok tünetei először többnyire a térd- illetve a csípőízületekben jelentkeznek. Ha az ízületet kvázi „be kell járatni”, azaz ülés, pihenés után nehéz az elindulás, akkor tudhatjuk: megjelentek az első tünetek. Jellemző tünet, ha az ízület körül váratlanul duzzanat lép fel, de megjelenhet terhelésre esetleg erősödő fájdalom is.

Mi lehet a segítség?

Az ízületek degeneratív elváltozásainak kezelését minél korábban, már az első tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni, hogy az ízületek állapotának rosszabbodását meg lehessen előzni. Az orvos az ízületi porcok javítására megfelelő összetételű, kúraszerűen alkalmazható étrendi kiegészítőt is javasolhat. Nem érdemes bármit összevásárolni, mert ha a termék nem tartalmaz elég hatóanyagot, nem érhető el vele a porcok állapotának javulása. Injekciós kezelések is léteznek. Ezekre akkor lehet szükség, amikor az ízület szélein már megindult a csontlerakódás.

Az ízületbe juttatott injekció hatóanyaga helyreállítja az ízületi folyadék viszkozitását. Az ízületekben zajló gyulladásos folyamatok és a fájdalom csillapításának hatékony eszközei a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

A legjobb ellenszer a rendszeres mozgás…

Bármilyen furcsán hangzik is, a mozgásszervi betegségek legjobb ellenszere a mozgás. A „kopott” ízületek nem jogosítanak fel senkit a tunyaságra. A kerékpározás – történhet ez a szobában is – minden életkorban egészséges, jót tesz az ízületeknek az úszás, a természetes talajon történő tempós séta, a tenisz, a síelés, a megfelelő torna.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben