Életmód kisokos

Bármilyen furcsán hangzik is, nem csak a mozgásszervi betegségek megelőzésének, hanem „karbantartásának” is egyik legfontosabb eszköze a rendszeres testmozgás.

Akinek már diagnosztizált betegsége van (például ízületi kopás), annak érdemes szakorvossal is megbeszélnie a gyógytornán kívül javasolt mozgásformát. Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres séta – lehetőleg nem betonon -, a túrázás, a nordic walking, a biciklizés, akár a természetben, akár a szobában, az úszás, a vízi torna, a jóga, és a tajcsi szinte mindenkinek ajánlott.

Mozgásszervi betegségek esetén az ízületek testépítéssel, azaz súlyok emelésével történő megterhelése többnyire tilos, és nem ajánlottak a túlságosan intenzív és hirtelen mozdulatokkal járó mozgásformák sem.

A mozgás sokoldalú gyógyító

Sok orvos szerint a legjobb gyógyszer, amit az emberiség valaha kitalált, a legalább heti 3 alkalommal történő testmozgás. A rendszeres testmozgás erősíti az izmokat, ezzel hozzájárul a helyes testtartás kialakításához, és az ízületek tehermentesítéséhez. A mozgás a mozgásszervi betegségeknek is hatékony ellenszere. Segíti továbbá a normál testsúly megtartását, vagy a súlyfölösleg leadását, serkenti a vérkeringést, és ezzel támogatja valamennyi szerv egészséges működését. Segít a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj megelőzésében, a vérnyomás helyreállításában. Javítja a kedélyállapotot, így szerepe van a depresszió megelőzésében és gyógyításában is.

Gyógyfürdők, gyógyvizek

Hazánk nagyhatalom a gyógyvizekben, és gyógyfürdőink a gyógyvíz, azaz balneoterápia mellett a legkülönfélébb fizioterápiás kezelési lehetőségeket biztosítják a mozgásszervi betegségekkel küzdők számára. Több gyógyfürdőben nappali kórház, vagy szanatórium is működik. Aktív gyulladásos állapot esetén azonban a meleg víz, a forró szauna ellenjavallt, így a balneoterápia és a hozzá tartozó egyéb kezelések lehetőségeit előzetesen egyeztetni kell a kezelőorvossal. 

Ha a mozgásszervi probléma egy másik betegség következménye, azt a betegséget is kezeltetni kell, és a kontrollvizsgálatokról nem szabad megfeledkezni.

Egészséges táplálkozás

A megfelelő mennyiségű fehérje-, vitamin- és ásványianyag-bevitel a mozgásszervek egészsége szempontjából is fontos. A felesleges kalóriák azonban szó szerint súlyos terheket rónak az ízületekre, és jelentősen felgyorsíthatják például a kopásos folyamatok előrehaladását. Amire a gerincnek szüksége van, és amire nincs

Pihenés és ergonómia

A gerincnek nem tesz jót a puha és „kifeküdt” matrac és a párnát is úgy érdemes megválasztani, hogy fekvő testhelyzetben a nyak és a hát egy vonalban legyen. Az ülőbútorokra és azok asztalhoz viszonyított magasságára, a számítógép-monitor elhelyezésére is érdemes nagy figyelmet fordítani, hiszen a görnyedt testtartás káros a gerincnek.

A divatos magas sarkú cipők, illetve a sarok nélküli vászoncipők, papucsok, balerinacipők még az egészséges gerincoszlop és az egészséges ízületek számára is nagy kihívást jelentenek, mozgásszervi betegségek esetén pedig kifejezetten ellenjavalltak.

Viseljünk természetes anyagból készült, kényelmes, 2,5-4 cm magas sarokrésszel rendelkező, jó tartást biztosító lábbelit. Szükség esetén járáskönnyítő kényelmi talpbetétet, orvosi javaslatra pedig lúdtalpbetétet is elhelyezhetünk a cipőnkben.

A féloldalas táskaviselés, cipekedés sem tesz jót. Elsősorban a gerinc láthatja kárát. A gerincoszlop fejlődése szempontjából fontos, hogy gyermekünk milyen iskolatáskával cipekedik. Az iskolatáska kiválasztására mindenképpen érdemes odafigyelni.

Fájdalomcsillapítás

A mozgásszervi betegségek gyakran járnak fájdalommal. A fájdalomcsillapítás kérdéseit érdemes az orvossal részletesen megvitatni, hiszen változott a szemlélet. Régebben úgy gondolták, hogy a beteg minél kevesebb fájdalomcsillapítót vegyen be. Ma inkább az az általánosan elfogadott szemlélet, hogy a fájdalmat csillapítani kell, mert a fájdalom kivédésére a szervezet különböző rossz tartásokkal reagál, és azok más helyeken újabb fájdalmakat és gyulladásokat generálnak.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben