Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az íny fertőződése, egy fog elrepedése, eltörése, vagy a foggyökéren kialakult tályog egyaránt okozhat fájdalmat.

Fogfájást az ismétlődő mozgások, például a rágógumizás, vagy a fogcsikorgatás is kiválthatnak.

Sokféleképpen fájhat

A fájdalom lehet éles, vagy tompa, lüktető, vagy éppen folyamatos. Előfordul, hogy az elviselhetetlenség érzéséig fokozódik, de az is, hogy csak nyomásra, vagy csak hidegre, illetve melegre jelentkezik. Kísérheti láz és/vagy fejfájás, a beteg fog körül duzzanat alakulhat ki, a fogból rossz ízű és szagú nedv szivároghat. Előfordul a száj kinyitását megnehezítő állkapocs fájdalom, és fülfájás is.

A fájdalomcsillapítók élhetővé teszik az életet, de…

Bár a fogfájástól fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal átmenetileg meg lehet szabadulni, a fájós foggal fogorvoshoz kell menni. A fogak ugyanis nem gyógyulnak meg maguktól. A lyukas fogat célszerűbb minél hamarabb betömni, hiszen a fogszuvasodás nem áll meg; ha pedig a fogbél gyulladása visszafordíthatatlanná vált és elérte a fogideget (ld. Gyulladástárunk Foggyulladás című írását) gyökérkezelésre van szükség, vagy a fogat el kell távolítani. Kiterjedt gyulladás, gennyes tályog esetén antibiotikum szedésére is sor kerülhet, hogy a fogbélbe jutott, fogideget, foggyökeret megtámadott baktériumok ne juthassanak be a véráramba, valamint ne terjedhessenek át az arccsont és koponyacsont más részeire.

Technikája sem mindegy…

Mivel a legtöbb fogfájás fogszuvasodás következménye, a szájhigiéniai szabályok következetes betartásával a fogak épsége sokáig megőrizhető. Legalább naponta kétszer kell fogat mosni fluoridtartalmú fogkrémmel. A fogmosás helyes technikája szakemberek által készített filmek segítségével az internetről elsajátítható. Ajánlott a fogselyem használata legalább az egyik fogmosás alkalmával, és félévente érdemes akkor is elmenni a fogorvoshoz, ha éppen egyik fogunk sem fáj. A fogkövek rendszeres – évente egyszer-kétszer történő – eltávolítása szintén nagyon fontos, mert a fogkő egyenlőtlenségeiben, repedéseiben megtelepedő baktériumok fogínygyulladást, majd fogágygyulladást (parodontitis) okozhatnak, ami a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogkövet megfelelő eszközökkel – ultrahangos készülék – csak fogorvos tudja eltávolítani. 

A fogak károsodásának megelőzését természetesen segíti, ha nem fogyasztunk (sok) cukros ételt, cukros-savas italt. A cukrok kedvező feltételeket biztosítanak a baktériumok szaporodásához, a savak nem tesznek jót a fogzománcnak. A dohányzás szintén ártalmas a fogak számára. Rontja a nyálkahártya keringését, és segíti a fogkövek képződését.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink