Mi is az a gyulladás?

A gyulladás az immunrendszer reakciója, amellyel megpróbálja a szervezetet megszabadítani a betolakodóktól, az irritáló anyagoktól, vagy megpróbál segíteni egy sérülés meggyógyításában.

A betolakodó lehet baktérium, vírus, egyéb kórokozó, vagy éppen egy bőr alá került szálka. Az irritáló anyag lehet például egy méh mérge, vagy a bőrre fröccsent hypo, a sérülés akár egy vágás, vagy egy kis égés, amikor betettük s tepsit a forró sütőbe.

Amikor az immunrendszer a szervezet bizonyos sejtjeit tévesen ellenségnek tekinti, és harcolni kezd ellenük, autoimmun betegségek alakulnak ki, amelyek rájuk jellemző gyulladásos reakciókkal járnak. Vannak azonban olyan kórképek, ilyen például az elhízás, amelyek önmagukban is segítik a gyulladásos folyamatok kialakulását, és ezzel bizonyos krónikus betegségek létrejöttét.

Lehet akut és krónikus…

A gyulladás tüneteit az immunrendszer sejtjei által termelt anyagok hozzák létre. Egy sérülés vagy betegség járhat akut, vagyis rövid ideig tartó gyulladással. Az akut gyulladás az érintett területen fájdalmat, vörösséget, duzzanatot, vagy funkcióvesztést okozhat. Az érintett területtől függően például rosszul mozog a gyulladt ízület, nehézzé válik a légzés, vagy a rágás, romlik a szaglás. A gyulladás járhat fáradtsággal, rossz közérzettel, és lázzal. Az akut gyulladás tünetei néhány napig tartanak.

A 2-6 hétig fennálló gyulladást elhúzódó (szubakut) gyulladásnak, míg a hónapokig, évekig tartót krónikus gyulladásnak hívják. A krónikus gyulladások sokféle betegséggel állhatnak kapcsolatban: cukorbajjal, szív- és érrendszeri betegségekkel, ízületi gyulladással és más ízületi betegségekkel, allergiával, autoimmun betegségekkel. A tünetek a betegségtől függően nagyon sokfélék lehetnek, de a krónikus gyulladás is gyakran okoz fájdalmat és fáradtságot. 

A krónikus gyulladás növelheti különböző betegségek, például egyes daganatos betegségek, a reumás ízületi gyulladás, az érelmeszesedés, a fogágybetegség, vagy a szénanátha kialakulásának kockázatát.

Kockázati tényezők

A krónikus gyulladások gyakoribbá válnak az életkor előrehaladtával, kialakulásuk kockázatát növeli az elhízás, a dohányzás, a zsírokban és hozzáadott cukorban gazdag egészségtelen étrend, a stressz, az alvászavarok, illetve a változó korban és azt követően a nemi hormonok mennyiségének csökkenése.

A gyulladás lebuktatói

Egyes biomarkerek, ilyenek a vérsüllyedés, vagy a C-reaktív fehérje (CRP) jelezhetik, ha a szervezetben gyulladásos folyamatok zajlanak, és az orvos további vizsgálatokat rendelhet el a gyulladás okainak kiderítésére.

Mitől múlik el?

A gyulladás kezelése okától és súlyosságától függ. Az orvos kezelést írhat elő a gyulladás okának megszüntetésére, a tünetek enyhítésére, vagy mindkettőre. Bakteriális vagy gombás fertőzés esetén például antibiotikumot vagy gombaellenes szert rendel el, és a kórokozó elpusztításával a gyulladás is megszűnik.

Széles körben állnak rendelkezésre az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), amelyek ugyan a gyulladás okát nem szüntetik meg, de a gyulladásos reakciókat csökkentik, így enyhítik a fájdalmat, a duzzanatot, a lázat és más tüneteket. Ezt egy olyan enzim gátlásával érik el, amely hozzájárul a gyulladásos biokémiai folyamatok kialakulásához és fenntartásához. Igen hatékony gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyes (nem anabolikus) szteroidok. Alkalmazásuk azonban rendkívül nagy körültekintést igényel, hiszen hosszútávon számos mellékhatásuk lehet.

Az autoimmun betegségek – gyulladásos bélbetegségek, pszoriázis, reumatoid artritisz kezelésre ma már olyan ún. biológiai terápiák is rendelkezésre állnak, amelyek az immunrendszer működésének befolyásolásával próbálják az immunrendszert jó útra téríteni, és a káros gyulladásos reakciókat leállítani.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben