Miért gyulladhatnak be a fogak?

A fogfájás tulajdonképpen a fog belső részének, a fogbélnek a gyulladása miatt alakul ki.

A fogbél, vagy pulpa kötőszövetet, vérereket, idegeket tartalmaz, ezért egyrészt képes az agy felé fájdalom-, hő- és tapintásingereket közvetíteni, másrészt az erekben jelenlévő immunsejtek gyulladásos reakciókat hozhatnak létre. A fogbél gyulladását pulpitisnek hívják. Leggyakoribb oka, hogy fogszuvasodás miatt baktériumok kerülnek a fogbélbe.

Visszafordítható, vagy visszafordíthatatlan

A reverzibilis, tehát visszafordítható pulpitisben a fogbélben csak enyhe gyulladás van, a fogszuvasodás nem mély, az édes, vagy hideg ételek fogyasztása fájdalmat okozhat. Ez a fájdalom azonban azonnal elmúlik, mihelyt az irritáló tényező megszűnik. Ilyenkor a fogbél alapjaiban még egészséges, a fog megmenthető. Ismételt fogászati beavatkozások, a fogcsikorgatás és a fogak összeszorítása, illetve a fogakat ért sérülések, traumák is okozhatnak visszafordítható gyulladást.

Az irreverzibilis, vagy visszafordíthatatlan pulpitis a sürgősségi fogászati kezelések leggyakoribb oka. Ilyenkor a baktériumok már átterjednek a fogidegre, és a fogbélben erős gyulladás alakul ki. A fájdalom intenzív, akár éjjel is felébresztheti az embert. További tünetek lehetnek a láz, a kellemetlen szájíz, a rossz lehelet, a felduzzadt arc, vagy arccsont, duzzadt nyirokcsomók. 

Ha a fogbélben lévő baktériumok miatt az ideg elhal, a pulpa is elhal. Ilyenkor a foggyökér végén gennyes tályog alakulhat ki, ami azért veszélyes és azért igényel sürgős beavatkozást, mert a fertőzés a test más területeire, például az agyra, szívre, vesére is átterjedhet.

Fogtömés, gyökérkezelés, foghúzás

A kezelés attól függ, hogy a fogbélgyulladás reverzibilis vagy irreverzibilis. A reverzibilis gyulladás megszűnik, ha a fogorvos helyreállítja a lyukas, vagy sérült fogat. Mivel az irreverzibilis betegségnél a fogideg károsodott, és a fogbél gyulladásos folyamatai már nem fordíthatók vissza, a fogorvos gyökérkezeléssel távolítja el a haldokló pulpát, majd a fog hiányzó részét pótolja. Ha a gyulladás a fog gyökerét is elérte, a szövődmények elkerülése érdekében a fogat eltávolítják.

Amíg a gyulladt foggal valaki eljut a fogorvosig, fokozottan ügyelni kell a szájhigiéniára: minden étkezés után érdemes fogat mosni. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszerek biztosan csökkentik a fájdalmat és az esetleges duzzanatot, valamint lehet gyulladáscsökkentő fogkrémet és szájvizet is használni. Természetesen nem érdemes az időt húzni, a gyulladt fog mielőbbi orvosi ellátást igényel.

Fogtömés, gyökérkezelés, foghúzás

Rendszeresen kell fogorvoshoz járni, akkor is, ha az embernek nincs panasza; naponta kétszer kell fogat mosni, amit a fogközökből az ételmaradékok fogselyemmel történő eltávolításával is érdemes tökéletesíteni. Régi nóta, hogy a fogaknak árt a cukor, ez tehát az elhízás megelőzése mellett egy újabb érv a cukros ételek elkerülésére.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben