Szenvedés, hónapról, hónapra

A hónapról hónapra kínzó, görcsös fájdalommal jelentkező menstruáció, a diszmenorrea, rengeteg nőnek okoz szenvedést.

Az ún. elsődleges diszmenorrea hátterében nem áll semmiféle egyéb betegség. A méh rendellenes, görcsös összehúzódásait általában a prosztaglandin nevű anyag túlzott mennyisége okozza. A visszatérő menstruációs fájdalmakhoz pszichés problémák is hozzájárulhatnak, amelyek pszichológus segítségével történő felderítése hasznos lehet.

A másodlagos diszmenorrea hátterében valamilyen más betegség, leggyakrabban endometriózis áll. A méhet elhagyó, és a hasüregben máshol letelepedő méhnyálkahártya-szövet darabkák belső vérzéseket, fertőzéseket, kismedencei fájdalmakat idézhetnek elő. Mióma, daganat, vetélés, méhen kívüli terhesség, vagy kismedencei fertőzés, illetve gyulladás is okozhatja a másodlagos menstruációs fájdalmat. 

Ezek diagnosztizálására különböző műszeres és képalkotó vizsgálatok – laparoszkópia, mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat (MRI), ultrahang, hiszteroszkópia – állnak rendelkezésre.

Változatos tünetek

A diszmenorrea leggyakoribb tünetei az alhasi fájdalom- és görcsök, a hányás, hányinger, fejfájás, hátfájás, lábakba sugárzó fájdalom, hasmenés, fáradtság, gyengeség. Kialakulásának kockázatát fokozza a túlsúly, a dohányzás és a menstruáció alatti alkoholfogyasztás. Statisztikai elemzések szerint azoknak a nőknek a körében, akiknek első vérzése 11 éves koruk előtt jelentkezett, illetve, akik még nem voltak várandósak, gyakoribb a menstruációs fájdalom.

A diszmenorrea kezelése az életkortól, egészségi állapottól, és természetesen az esetlegesen a háttérben meghúzódó betegségektől függ. Általánosságban elmondható, hogy a menstruációs fájdalmak csillapítására hatékonyak a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, hiszen ezek többnyire a görcsöket okozó prosztaglandin vegyületek szintézisét gátolják. Ezek szedését a menstruáció várható első napja előtti napon már érdemes elkezdeni, és pár napig folytatni. Alkalmaznak továbbá a menstruációs ciklus működését befolyásoló fogamzásgátló szereket és más hormonális készítményeket, de jót tehet némi életmód változtatás is: a vitamindús táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzásról való lemondás, a naponta elfogyasztott kávék és édességek mennyiségének csökkentése. Segíthetnek a népi gyógymódok: a meleg fedő – manapság inkább fűtőpárna, a forró fürdő-, vagy zuhany, a has masszírozása.

A laparoszkópos (hastükrözéses) eljárás során, melynek segítségével a sebészek ma már bonyolult műtéteket is el tudnak végezni, a hasfalon létrehozott kis bemetszésen keresztül bevezetett kamera az orvosnak betekintést nyújt a kismedence és hasüreg belső világába. Így észlelheti az elváltozásokat, például az endometriózisos méhnyálkahártya darabkákat.

A hiszteroszkópia (méhtükrözés) a méhnyakcsatorna és a méh belsejének vizuális vizsgálata. A „látóműszert”, a hiszteroszkópot, a hüvelyen keresztül vezetik be.

Fedezze fel az Apranax Dolo termékcsaládunkat és ismerje meg, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek!

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

220 mg filmtabletta

Fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás és menstruációs fájdalom, megfázáshoz vagy influenzához társuló láz csökkentésére és a társuló fájdalmak tüneti kezelésére.

Apranax Dolo filmtabletta

Apranax Dolo

100 mg/g gél

Ízületi fájdalom, izomfájdalom, valamint csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére.

További cikkeink

Fájós fogak

Fájós fogak

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, de a tömött fogban lévő tömés sérülése, az...

bővebben