Fájós derék: okok, terápia, tanácsok

A derékfájás igazán banális problémának számít, ám ettől még semmivel sem könnyebb elviselni. Miből eredhet?

Akárcsak a hátfájásnál, úgy a derékfájásnál is az izmok feszültsége okozza a leggyakoribb panaszokat. Gyakran ennek hátterében is az egyoldalú terhelés áll, vagyis a huzamosan végzett ülőmunka, illetve a megerőltető fizikai igénybevétel. Balesetből, sportolásból eredő izomhúzódás is kiválthatja. Megszüntetése általában megoldható pihentetéssel, óvatosan végzett nyújtógyakorlatokkal, helyileg alkalmazott izomlazítóval, fájdalomcsillapító kenőccsel vagy géllel.

Tulajdonképpen bármely izomeredetű derékfájás lumbágónak tekinthető, de általában azt a nagy fájdalmakkal járó, akár több héten át is tartó állapotot szoktuk így nevezni, amelynek kialakulásakor a gerinc mentén húzódó, görcsös izomzat nyomást gyakorol a gerincből kilépő érzőidegekre. A lumbális, vagyis az ágyéki gerincszakaszt jelentős terhelések érik, ennélfogva a legsérülékenyebb részek közé tartozik – nem véletlen, hogy itt alakul ki a leggyakrabban ez a probléma.

Az erős izomgörcs olykor egy rossz mozdulat következtében, hirtelen áll be (a népnyelv ezt nevezi boszorkánylövésnek), máskor fokozatosan alakul ki, erősödő fájdalommal. Emiatt nehezen mehet a járás, a leülés és a felállás, a lehajolás, és lehetetlenné válhat olyan egyszerű, hétköznapi feladatok elvégzése is, mint az autóvezetés vagy akár csupán a cipőfűző megkötése. Ha a fájdalom a farba, illetve a lábba is kisugárzik, akkor isiászról beszélhetünk.

A kiváltó okok között éppúgy szerepelhet súlyosbodó fibromialgia (az izmok és más lágyrészek tartós fájdalmával járó betegség), mint csigolyaelcsúszás, gerincferdülés, csigolyakopás, porckorongsérv, vagy épp csontritkulásból adódó csigolyadeformitás. Ezek az elváltozások önmagukban is sok fájdalmat okoznak és a mozgásfunkciók beszűkülését eredményezik.

A porckorongsérv vagy gerincsérv tipikus megjelenési helye is a gerinc lumbális szakasza, tehát a derék környéke. A csigolyák közötti, rostos külső gyűrűből és kocsonyás belső magból álló porckorongok egészséges állapotukban rugalmasak és lökésgátló szerepet látnak el, védve a gerincet a rázkódások, ütések káros hatásaitól. Hosszú távú ülőmunka, illetve másfajta egyoldalú terhelés nyomán azonban összenyomódnak a csigolyák és így a porckorongokat is jelentős nyomás éri. Ezért tápanyag-ellátottságuk romlik és funkciójukat mind kevésbé képesek teljesíteni. A csigolyanyomás és a rossz keringés következtében meggyengül a külső rostos gyűrű tartása, miáltal a belső kocsonyás anyag kitüremkedhet, és nyomást gyakorolhat a gerincidegekre. Ezt nevezzük porckorongsérvnek.

Ha „csak” egyszerű kiboltosulásról van szó, akkor is fontos a fájdalomcsillapítás, az izomlazítók alkalmazása, majd a további hasonló problémák elkerülése érdekében, gyógyulás után a fizikoterápia és rendszeres gyógytorna.

Amennyiben a gerincsérv ki is szakad, illetve bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, hónapok alatt sem múló fájdalom alakul ki, műtéti megoldásra lehet szükség. Ám a műtét sem oldja meg a gondokat egyszer s mindenkorra: a felépülés után a gerinc környéki izmok erősítése nélkülözhetetlen az állapotromlás elkerüléséhez.