Fontos tudnivalók a csont-ízületi gyulladásról (oszteoartritisz)

Degeneratív ízületi gyulladásként is ismert – hiszen az ízületek elvékonyodásával, leválásával, deformitásával jár, ami miatt a terhelés a csontokra hárul - azok megvastagodását és gyakran csontvégi kinövések kialakulását okozva. Ettől az ízületet tartó szalagok is károsodnak.

Az oszteoartritisz a fejlett világ 60 év feletti lakosságának 15%-át érinti.* A rizikócsoportba tartoznak az idősebbek (általában a 40-es életévek végétől), a túlsúlyosak, a genetikai hajlammal rendelkezők, akiknek a családjában már előfordult ilyen probléma, a veleszületett mozgásszervi panasszal élők, és azok, akik ízületi sérülést szenvedtek. Kialakulásához egyes betegségek is hozzájárulhatnak. Az oszteoartritisz sokkal inkább a nőket fenyegeti, mint a férfiakat.

Elsődleges tünete az ízületi merevség, az ízület „ropogása”, a terhelésre jelentkező fájdalom, amely a nap végéig fokozódik, de szemmel látható ízületi deformitás, kipirosodás, duzzanat is megjelenhet. Mivel a beteg ízület csak nehezen használható és mozgása beszűkül, súlyos mozgáskorlátozottság következhet be.

Az oszteoartritisz elkerülése érdekében javasolt az ízületi kopásos problémák mielőbbi diagnózisa és kezelése, a rendszeres, ízületkímélő mozgás, a túlsúlytól való megszabadulás. Kezeléséhez jó szolgálatot tehet a pihentetés, a borogatás, a fájdalomcsillapító-gyulladásgátló szerek kúraszerű alkalmazása, valamint a hidegterápia – a helyes életmódra való áttérés azonban mindenképpen szükséges a jobb állapot elérése érdekében.

*Forrás: Pásztói–Falus: Ízületek autoimmun megbetegedéseinek „édes” (szénhidrát-biológiai) vonatkozása. Magyar Tudomány, 2011. 11. /1347. o.