Miről árulkodik és hogyan kezelhető az izomfájdalom?

Az izomfájdalmak tipikus formája a szokatlanul megerőltető fizikai igénybevétel után néhány órával kialakuló, jellemzően 1-3 napon át tartó izomláz. Ez különösebb kezelést nem igényel, de enyhíthető.

Ha az izomfájdalom már múlóban van, jót tehet az úszás, az óvatos mozgás, nyújtás. Eredményes lehet a vérkeringés fokozása is masszázs, szaunázás, váltott hőmérsékletű fürdő, zuhany, illetve keringést serkentő, gyulladáscsökkentő kenőcsök, gélek segítségével.

A kínzó izomgörcsöt általában a megfelelő vérellátás hiánya váltja ki, de közrejátszhat benne ásványianyag-hiány is. Masszírozással, izomlazító kenőcs alkalmazásával, óvatos nyújtással szüntethetjük meg; táplálkozásunkra is érdemes tudatosabban odafigyelnünk. A nagyobb terhelés (például hosszabb séta) esetén rendszeresen jelentkező lábikragörcs, amely rövid pihentetés hatására megszűnik, a perifériás érszűkület gyanúját is felveti, ez esetben tehát mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni.

Az izomgörcshöz hasonló módon kezelhető az a fajta tartós izommerevség is, amit a rossz testtartás, az ülőmunka, az egyoldalú fizikai terhelés okoz. Megelőzéséhez elengedhetetlen a helyes testtartás kialakítása és a rendszeres testmozgás.

Számos kellemetlenséget okoz az izmok és más lágyrészek tartós fájdalmával járó fibromalgia, amely elsősorban a nyak és hát területén szokott jelentkezni.

Az izmok gyulladásos elváltozása ugyancsak jól ismert probléma. Tünete a vörös elszíneződés, a szövetek felforrósodása, a duzzanat és az erős fájdalom. Krónikus formája is létrejöhet. Egyaránt kiválthatják kórokozók (például súlyosabb sebben megtelepedő baktériumok) és rendellenes autoimmun folyamatok. Fertőzés esetén a fertőtlenítés, az antibiotikumos kezelés, az oxigénterápia, autoimmun betegség esetén a szteroidos terápia, az immungátló szerek alkalmazása hozhat eredményt.

Sport, baleset következtében is gyakran éri kisebb-nagyobb trauma az izmokat és az inakat. A sérülések viszonylag enyhe formája az izomzúzódás. Ennél már komolyabb problémát jelent az izomszakadás, amely részleges vagy teljes is lehet – ilyenkor az izom folytonossága megszakad. Vérömleny akkor jön létre, amikor az izomrostok között vérzés alakul ki. Az ínsérülés gyulladásos állapotot, húzódást, részleges vagy teljes szakadást jelent.

A sport- és baleseti sérülések enyhébb esetben pihentetéssel, borogatással, jegeléssel, a sérült végtag (láb) felpolcolásával, helyileg alkalmazható és szájon át szedhető vény nélküli szerekkel sikeresen kezelhetők. Jelentősebb sérülés esetén azonban elkerülhetetlen az orvosi kezelés!